Vali Erin Son Olayları STK'larla Son Olayları Görüştü

Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin öncülüğünde STK Temsilcileri, bürokratlar, güvenlik güçleri ve kolları, muhtarlar son zamanlarda yaşanan olaylara ilişkin kriz masası oluşturarak basın toplantısı düzenledi. Düzenlenen toplantıda konuşan Vali Erin provokatörlere izin vermeyeceklerini söyleyerek bu zor süreçte bütün herkesin görevini liyakati ile yapması gerektiği uyarında bulundu.

Şanlıurfa Valiliği öncülüğünde özel bir otelde birkaç gündü yaşanan olaylarla ilgili ve kamu kurumların çalışmaları ile ilgili kriz masası oluşturarak toplantı gerçekleştirdi. Toplantıya Vali Erin öncülük etmesinin yanı sıra,  “Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, Şanlıurfa İl Emniyet Müdürü Veysel Tipioğlu, İlçe Belediye Başkanları, STK temsilcileri, Muhtarlar, kamu kurum müdürleri ve kanaat önderleri de katıldı. Birkaç gündür Suriyeliler ve Urfalılar arasındaki gerginliklerin kesinlikle Provoke edilmesi gerektiğini ve vatandaşların provokasyonlara gelmesi gerektiğini söyleyen Vali Erin, şehrin huzuru ve refahı için her türlü önlemi aldıklarını ve almaya devam edeceklerini söyledi.

‘Provokatörlere fırsat verilmeyecektir’

Vali Erin, “Olayı bahane etmek suretiyle toplumsal barışı düzeni ve asayişi bozmaya ve üretilmez hala sokmaya çalışan fırsat bekliyor hiçbirimizin iyiliğini istemeye Urfa başta olmak üzere Suriyeli mülteci kardeşlerimizin yaşadığı yerlerde daha önce de benim dediğimiz yerlerde sürekli huzursuzluk ve fitne fesat çıkarmak suretiyle kamu düzenini bozmaya yönelik hazır fırsat bekleyenlere Meydanı bırakmamak gerektiğini belirtmek istiyorum” dedi.

Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin daha sonra şehirde bitmek bilmeyen sorunlar olan eğitim, sağlık, gibi konular hakkında bütün kamu kurum amir ve müdürlerini uyardı. Özellikle geçtiğimiz gün Eyyübiye Hastanesi Başhekimim görevden alınması üzerine gelen yoğun tepkilere tepki gösteren Vali Erin, kim daha iyiyse ve işini daha liyakatli yaparsa o göreve gelir” dedi.

Özellikle sendikaların devam eden seçimlerine de değinen vali Erin, seçimlerden dolayı, kırgınlıkların olduğu, yapılan işlerde aksiliklerin oluştuğunu söyleyerek iler ki günlerde diğer kamu kurumlarda sendikaların yapacakları seçimler için uyarılarda bulundu.

‘Hiç kimsenin endişe etmemelerini söylüyorum’

“Öncelikle 2 gün önce Suriyeli ve vatandaşlarımızın karıştıkları kavgada 2 Urfalı kardeşimizin vefatı ile sonuçlanan olay sebebiyle öncelikle vefat edenlere cenabı Allahtan rahmet diliyorum ailesine de başsağlığı diliyorum.” Diyen Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, “Şunu da belirtmek istiyorum olayın meydana gelmesinden hemen sonrasında 1 saat gibi kısa bir sürede yaralıların hastaneye kaldırılarak sağlık durumu ile ilgili sağlık dahillerin gerçekleştiğini olayın faili ile birlikte yardım edenlerini ve az etenlerinin 8 kişinin kısa bir süre içerisinde yakalanarak gözaltına alındıklarını adalete teslim edildiklerini ve hepimizin güvencesi olan hukukun işlenmesi sonrasında bu faillerin adalete içerisinde hak edikleri cezayı bulacaklarını hiç kimsenin endişe etmemelerini söylüyorum. Bu olay elbette hepimizin içini yaktı. Ailenin acısını aynısını hissetme şansımız yok hiçbirimizin ancak yaşadıkları acının paylaştığımızı ama davranışlarımızın hukuk içerisinde bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyetinde ve medeniyet ve hoşgörü olan Şanlıurfa’mıza yakışır bir şekilde önlemlerin ve tedbirlerin alınmasını gerektiğini ifade etmek istiyorum. Emniyet teşkilatı başta olmak üzere Jandarma teşkilatı verdiği destekle birlikte kısımda verdiği destekle Aslında aileden değil olmadığını çok net bir şekilde biliyoruz. Olayı bahane etmek suretiyle toplumsal barışı düzeni ve asayişi bozmaya ve üretilmez hala sokmaya çalışan fırsat bekliyor hiçbirimizin iyiliğini istemeye Urfa başta olmak üzere Suriyeli mülteci kardeşlerimizin yaşadığı yerlerde daha önce de benim dediğimiz yerlerde sürekli huzursuzluk ve fitne fesat çıkarmak suretiyle kamu düzenini bozmaya yönelik hazır fırsat bekleyenlere Meydanı bırakmamak gerektiğini belirtmek istiyorum . Aile ve aile yakınlarından ziyade aile ile ilgisi olmayan uzaktan yakından ilişkili olmayan bazı provokatörlerin toplumu Ceyrana getirmeye çalışan art niyetli olanlar var. Gece yarılarına kadar sokaklarda dolaşmak sureti ile yakmaya yıkmaya niyetlenmiş ve toplumu bu şekilde daha kötü amaçlayan kişilerin hakkında hukuku işlemlerde başlayacaktır. İfade ediğim gibi gerçekleşen olayların pasif edildiğini değerlendirmek üzereyim. Öbür tarafta bunu araç kılarak toplumu terörizme etmeye çalışan ve asayişi bozmaya ve çalışanların hiçbir şekilde devletin kolluk güçlerini de yıkmaya çalışanların fayda etmeyeceğini söylemek istiyorum.” dedi.

‘Sosyal medyada provokatörlük yapanlar gözaltına alındı’

“Ailenin yaşadığı acıyı Aile ile birlikte gerek sahada gerekse sosyal medyada bu şekilde tespit ettiği şahıslar gözaltına alındı.” ifadesini kullanan Vali Erin, “Bunlarda yine Gereği yapılmak üzere adli mercilere Teslim edildi. Yıllardır geçmişine ve yaptıklarına baktığımızda da kesinlikle iyi niyetli olmadığına yönelik tabloyu çok net bir şekilde görebiliyoruz ve bu değerlendirmeyi bu sonucu bekliyoruz. Olayın yaşandığı andan itibaren bugüne kadar kamu düzenini en iyi şekilde tespit etmeye yönelik gece gündüz çalışan emniyet teşkilatımızın çok değerli mensuplarına Jandarma teşkilatı gerçekten büyük fedakârlık gösteren bütün üyelerine personellerine ve yine toplumsal barışı ve kardeşliği huzurlu korumaya yönelik büyük çaba sarf ediyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanı Haliliye, Eyyübiye, Karaköprü ilçe belediye başkanlarına ve sivil toplum kuruluşlarına çok değerli gerçekten başkanlarından temsilcileri kanaat önderleri muhtarlarımıza hepsine gerçekten hepinizin huzurunda ve Şanlıurfa adına teşekkür etmeyi bir borç olarak biliyorum. Öbür taraftan yaşanan gelişmeleri doğru bir şekilde vatandaşa ve halka aktaran ile hükümlü olan Urfa basınında Bu olayda bir kez daha iyi bir sınav verdiğini ifade etmek istiyorum.  Urfa basını gerek televizyonu ile gerek gazete gerekse interaktif haberlerini kamuoyuna ve sosyal medyaya yansıttıkları bilgileri ve yaptıkları haberleri kışkırtıcı uzak ateşi büyütmeyi engellemeye yönelik mesajları içeren ve toplumu sakinleştirmeye ve sağduyuya davet eder nitelikte olduğunu ifade etmek lazım Yollarında hakkını teslim etmektedir lazım. Gerekse Urfa'daki yaşanan gelişmeler karşısında ortaya çıkan dağınıklık tablosu ve hemen Hemen herkesin bu çok demokratik ve hukuk içerisinde yürümesi gereken birçok yarışın bunun dışına taşan şekilde ortaya konan mücadele anlayışının geçmişten gelen bir alışkanlık olduğunu biliyoruz. Bu Ama bunun böyle devam etmesi halinde bakın 2017 sonu itibariyle 80 milyon toplam ihracatımız var. Kocaman Şanlıurfa devasa büyüklüğe sahip olan Şanlıurfa Türkiye'nin en verimli topraklarının, tarım arazilerinin, su kaynaklarının ve ticaret merkezlerinin merkezinde ortasında yer alıyor. Şanlıurfa’mızın toplam ihracatına yarattığınız toplam katma değerin 80 milyon Türk Lirası olduğunu belirtmek isterim.” dedi.

‘Mardin’in ihracatı bile Urfa’nınkinden Fazla’

“Zor bir dönemde olduğumuz bu dönemde sizin sadece Eyyübiye önceki gün bir toplantıda da ifade ettim Eyyübiye İlçesi ve Haliliye ilçemizin nüfusu kadar nüfusa sahip olan Mardin'in ihracat miktarı 500 milyon Türk Lirasıdır.” Diyen Abdullah Erin, “Önceki yıllara bakın 1 milyar doların üzerinde ihracatı yakalamış, 1 milyar doları geçmiş ihracata sahip olan bir Mardin var. Geleceğim tabii söylemiyorum Çünkü hepimiz biliyoruz turizmde, ekonomide, tarımda markalaşmada sahip olduğu değerleri ve ürünleri bütün dünyaya pazarlamada mutfağın, yemeğin ve geçmişten bizim nesillere birçok medeniyetin aktardığı mutfak kültürünün tamamını neredeyse merkezi Şanlıurfa olmasına rağmen o konuda da Gaziantep'in Şanlıurfa'nın çok ilerisinde bir noktada olduğunu ifade etmek ve Gaziantep'in Gerçekten bu noktada tebrik etmek takdir etmek gerekiyor.  Ama Gaziantep meslek kuruluşlarıyla siyasetçisi ile yöneticisi ile ekonomik atasözleriyle sosyal hayatta bulunan faaliyet gösteren bütün kesimleriyle birlik beraberlik tablosu ortaya koyuyor. Hepimiz kardeşiz ancak bu kardeşliğin aslında bizi yaratan Cenabı Allah'ın emrinden kaynaklı bir kardeşliği aramızda yaşatmadığımızı çok net bir şekilde söyleyebilirim. Bizim kardeşliğimiz samimi değil, bizim Kardeşliğimiz maalesef pozisyonlara menfaatleri çıkarları ve beklentilere göre oluşan bir kardeşliktir. Yani İçinde Allah rızası yok Allah'ın rızasını niyetini içerisinde ve bünyesinde barındırmayan kardeşlikten dolayı en ufak bir meselede öfkenin ve nefretin tavan yaptığı bir sosyal yaşam durumuyla karşı karşıya kalıyoruz.  bunun sürdürebilme imkanı yok bu anlayışla bizim Kalkınma gelişmeyi yakalayabilmek şansımız yok bu olay dışında bakınız şu son bir yıl içerisinde en azından Şanlıurfa'da görev yaptığım bu bir yıl içerisinde neredeyse ortalama her güne bir cinayetin düştüğü gereksiz yere insanların canına kast edildiği ve kıyıldığı da arkasından o Afrikalı kabilelerin düzenlediği totemler gibi Barışların tanzim edildiği ve bunu sürekli tekrarlanan geldiği bir toplumsal anlayıştan ve yaşama tarzından bizim hızlı bir şekilde uzaklaşmamız lazım.” Diye konuştu.

‘Birbirimizi sevmeden gerçek bir refah ve kalkınma olmaz’

“İnsanların birbirinin canını gereksiz ve lüzumsuz bir yere bir hiç uğruna kıydığı bir memlekette Kalkınma olmaz gelişme olmaz istediğiniz kadar uğraşın turist çekemezsiniz buraya girişimci çekemezsiniz buraya yatırımca çekemezsiniz istediğiniz kadar uğraşın bunu kırmadan bunu bir tarafa bırakarak birbirimize dayanmadan yaslanmadan ve birbirimizi sevmeden gerçekten hiç bir refah artışının ve zenginliğin oluşmayacağını bilmemiz lazım. Sahip olduğunuz bu toprakları götürün Gaziantep'e verin şuan ki elde ettiğiniz verimin en az 8-10 katı verim ile Antepli kardeşlerimizin bunun işleteceğinden emin olun bu su kaynaklarını başka birine verin yine aynı şekilde bir zenginliğin oluşacağını göreceksiniz.” Diye konuştu.

‘Kişisel menfaatleri bir tarafa bırakmamız lazım’

“Temel problemimiz aslında birbirimizi sevmeye, tahammül etme, birbirimize dayanma ve kişisel menfaatleri bir tarafa bırakarak toplum menfaatlerini ve neredeyse bir milyona yaklaşan eğitim öğretim çağındaki çocuklarımızın geleceği sağlıklı bir şekilde hazırlanmasına yönelik amaçlar etrafında kilitlenmemiş ve hepimizin buna hizmet edecek şekilde odaklanmamız gerektiği gerçeği olduğunu unutmamamız lazım. Bugün buradayız yarın olmayabiliriz ama burada bir kardeşiniz olarak hemen yanı başında Mardinli bir kardeşiniz olarak bu yaklaşımınızdan hızlı bir şekilde uzaklaşmanız gerektiğini bir kardeşiniz olarak bir kez daha hatırlatmak istiyorum.” İfadelerini kullandı.

‘Hastanedeki kamu görevlisinin değişmesi neredeyse gündem oldu’

“Sadece geçen günlerde yine krize dönüşen ve neredeyse toplumun her kesiminde Gündem olan bir tane hastanedeki bir kamu görevlisinin değiştirilmesi konusunun bile toplumun tamamını saran sarsan bir noktaya niteliğe dönüştürülmesiyle acınacak bir durumdur. Şanlıurfa'da devlet var devleti temsil eden kurumlar var ve bu kurumların başında bir vali var. Bu Vali bir ekiple çalışır kamu görevlileri ile çalışır elbette siyaset ve işbirliği ve anlayış içerisinde kamu idaresinin ve devlet yönetiminin sevdiğini sağlamakla mükellefiz ve bunu mümkün olduğunca çatışma ve çekişme ortamına taşımadan bunu karşılıklı anlayışla yürütmek ve devam ettirmek bizim birinci derecedeki sorumluluğumuzdur.” İfadesini kullandı.

‘Bir idarecinin görevden alınmasının bu kadar problem yaratmasını anlamış değilim’

“Ancak bir hastanedeki başhekimin değişikliği gerekli olan vekâleten bizim aldığımız yetki dâhilinde vekâleten atalarımız bir kardeşimizin yine Kamu hizmeti ve ihtiyaçları dikkate alınarak eski görevine iadesi bu kadar problem yaratması, bu kadar sorun olması gerçekten anlayabilmiş değilimdir.  Kaliteli ve daha nitelikli yürütülmesi ihtiyacına binaen yapıldı. Bir yıllık süre içerisinde bize tanıdığınız hiçbir zaman kamu menfaatine önüne bir menfaati koymak hiçbir zaman çekişmenin çalışmanın içerisinde olmadı. Bu kadar kavga ve gürültü yararı kamu idaresinin başında olan ve kamu idaresinin temsil eden Cumhurbaşkanımızın buradaki temsilcisi durumunda konumunda olan bu makamı hiçbir zaman Şaibe, çekişmelere çatışmaların ortasında bırakmadı.” Şeklinde konuştu.

‘Sendika seçimleri neredeyse düşmanlık boyutuna geldi’

“Sendika temsilcilerimiz da var aramızda eğitimde ve sağlıkta ve diğer kamu hizmetlerinde bu denli yoğun hizmet kalitesinin sorgulandığı hizmet niteliğinin vatandaşımızın hepsinin gündeminde olduğu bir dönemde asıl vazifesi eğitimde çocuklarımızın daha iyi yetiştirilmesi ve çocuklarımıza daha çok zaman ayrılması gerektiğini dönemde yine aynı şekilde hastanelerde bunca problem yaşanırken sağlık hizmetinden istifade eden ve yararlanıcıları bu kadar şikâyetleri serzenişleri söz konusuyken yöneticilerimizin özellikle işi gücü bırakıp sendikal faaliyetler de rekabeti esas alan ve neredeyse düşmanlık boyutuna getirilen bir kavganın içerisine kamu kurumlarının sürüklenmesini kabul edemeyiz.” Diyen Vali Erin, “Sendikacılık elbette anayasanın ve yasaların öngördüğü bir haktır, bir örgütlenme hakkıdır. Bu hakkın kullanımı vatandaşlara sunulan kamu hizmetinin niteliğini ve kalitesini arttırmakta ve o sektörde faaliyet gösterenlerin daha iyi şartlarda hizmet etmesini sağlamak mücadelesinden başka bir şey değildir. Bu bir Milletvekili seçimi değil muhtarlık seçimi değil belediye başkanlığı seçimi değil toplumun sendikalar üzerinden ayrıştırılması ve toplumda bir kavga unsuru haline getirilmesini kabul edemeyiz. Yaptığımız tasarrufta tamamen bundan ibaret bu tarafta iyi de onlar mı abi oldular bunlar bu taraftaydı ondan işte bilmem ne yediler bu son derece gerçekten son derece rahatsızlık diğer vekillerimizin de kamu hizmetlerinin kaliteli bir şekilde sunulmasına yönelik bütün tutumları ve isteklerinin başımızın üstünde yeri var. Bu tasarrufta hiçbir bağlantısının ve müdahalesinin olmadığını ifade etmek var ama yoğun bir şekilde Siverek başta olmak üzere şehir merkezinde de yoktur. Şöyle oldu, yok böyle oldu şeklindeki fitnelerin fesatların artık durması lazımdır.” Diyerek tepki gösterdi.

‘Biz onun adamı bunun adamı dersek hiçbir konudan şikayet etme hakkımız yoktur’

“Sonuçta bu kardeşiniz benimde görüştüğüm, değer verdiğim bir hastanedeki kardeşimizin orada ihtiyaca binaen ve ihtiyaç dikkate alınarak bir değişiklik söz konusudur. Ne oldu bitti? Yeni bir arkadaş atandı. Yarın arkadaşlar performansına bakılır değerlendirilir uygun görülmediyse değiştirilir. Bu değişim ve değişikliğin bakın Şanlıurfa'daki kurum kuruluşları tamamında yapılması gerektiğini ifade ediyorum. Biz şunun adamı, bunun adamı, şu Sendikanın adamı bu, Sendikanın adamı kan bağışıyla görüşüyorsun ve makam dağıtmaya devam ederse bugün şikâyet ettiğimiz konuları hiç bir tanesinden şikayet etme hakkımız olmadığını söylemek gerekir.” Cümlesine yer verdi.

‘Eğitim alanındaki sendika seçimlerinde öğretmenlere uyarılar yapıldı’

“Biz gerçekten liyakatte kendisini yetiştirmiş ve temel amacı vazifesi olacak, bununla beklenecek ve sabahlara kadar uykusu kaçacak yöneticilere idarecilere başhekimlere, müdürlere ihtiyacımız var. Bu vesileyle milli eğitimi de uyarıyorum, yarın diğer gün yine eğitimde de sendika seçimleri var, İbrahim Beyde burada değil mi burada herhalde Onların da bizim düşündüğümüz gibi düşündüğünü ifade etmem gerekiyor. Ancak okulların yeni açıldığı dönemde müdür olarak atadığımız ve bütün eğitim camiasına o ilçede o ilde veya o alanda kendilerine teslim ettiğimiz arkadaşlarımızın bu kadar büyük sorunlar problemler yaşanırken neredeyse 2. Haftasında bile çeşitli sebeplerle okula devamını sağladığımız çocuklar mevcutken müdürlerimizin bütün temel önceliklerini işlerini bırakıp ilçe ilçe köy köy mahalle Mahalle dolanarak delege avına çıkmalarını bu toplum kabul etmez.  Bizde kabul etmeyiz Allah’ta kabul etmez o zaman 2 tercih sunacaksınız ya sorumluluğu hakkıyla yerine getirerek bu makamda oturacak veya burayı bırakıp hemen önceliğiniz ise diğeri ile uğraşma bu ikisi arasında arkadaşlarımızın tercih yapması lazımdır. Bakınız gün boyu 24 saat içerisinde uğraştığınız konuları akşam evinize gittiğinizde bir önümüze koyup nelerle zaman geçirdiğinizi bu enerjinizi ve zamanınızı nerelere harcadığınızı bir değerlendirin Allah rızası için hepimiz için geçerlidir.” Diyerek sözlerine son verdi.