Ağabeyler Nasıl Şehit Oldular?

Manisa eşrafından ağabeyler o elim günü şöyle anlatıyorlar:

Soğuk bir gece.. 22 Aralık (1971) gecesiydi. Biz Risale-i Nur Dersi’ndeydik. Dersten çıktık. Saat onu yirmi geçiyor. Onu nereden biliyorum? Çünkü kazada şehit olarak vefat eden kardeşlerden birinin saati tam o sırada durmuş. Kaza tam o sırada olmuş..

Beş kişi yola çıkmışlar. Şoför Ali ağabeyin arabasıyla gidiyorlar. Saruhanlı’ya gelmeden önce, yol üzerinde bir köye uğruyorlar. Orada namazdan sonra, Abdülkadir hoca konuşma yapıyor. Oradan kalkıyorlar. Manisa’ya doğru gelirken, bir kaza görüyorlar. Kaza yapan bir kamyonun arkasına, yardım edilecek bir şey var mı diye duruyorlar. Daha içeriden çıkmadan arkadan gelen bir otobüs hızla bunlara çarpıyor, iki araba arasında sıkışıyorlar. Bindikleri araba yanmaya başlıyor.

Kaza yerine vardığımızda hâlâ yanan araçların dumanları tütüyordu. Alman, Bordvard marka mavi renkli bir araba kullanıyorlardı. Arabaları ve diğer kaza yapan 302 otobüs tamamen yandığı ve eridikleri halde arabalara göre cenazeler tanınacak halde idi.

Çevrede olanlar, beş şehidin şehadet seslerini günlerce unutamadıklarını söylemişlerdi.

Üç kişi ilk anda şehit olur. Geriye kalan iki kişi, arabanın içinde ikisi de sıkışmıştır. Tekrar iman tazelemesi yaparak, Kelime-i Şehadet getire getire benzinin de tutuşmasıyla yanarak şehit olurlar.

En son şehit olarak vefat eden de (orada bir çobanın anlattığına göre) ; Ayakları belden aşağısı sıkışmış, çıkamıyor. Çoban çıkarmak için gelmiş. Çobana “sen git, sana da zarar vermesin, ateş geliyor” demiş. “Şehadet getire getire vefat etti” demişti çoban.

Kazada yanarak şehit olan Ağabeyler: Kâmil İgan, Abdülkadir Ungan, Faruk Kumcular, Ali Eryılmaz ve Nazım Saydam… ALLAH hepsine rahmet eylesin…

manisanur.com